Otomatik vites araba kaç devirde vites atar?

Ama şunu söyleyeyim tüm otomatik vitesler bir an evvel vites atıp devri düşük tutmaya bakar ve genelde normal yol ve pedal durumunda bu 1500 devir dolaylarındadır. Bunu da yakıt ekonomisi sağlamak için yapar. Siz gaza basınca genelde 3000 görmeden vites atar kick down yaparsan 4500-5000 civarına alır ve fırlar.

Otomatik araç devirli nasıl kullanılır?

Motorun çalışmasından sonra sağ ayak frene basılarak vites kolunu D kısmına getirilir. Ardından sağ ayak fren pedalında dururken, el freni indirilip yol durumuna göre hareket edilir. Devrinizi artırmak istiyorsanız gaz pedalına hafif şekilde basabilirsiniz.

Otomatik araba devir saati kaçta olmalı?

Dizel bir araç için maksimum yakıt verimliliğini sağlamak için 2.000-2.500 devir aralığında vites değiştirmek, benzinli bir araç içinse; 2.500-3.00 devir bandında vites yükseltmek, hem motor sağlığı hem yakıt tasarrufu, hem de sarsıntısız bir sürüş için optimum vites değiştirme aralığı olarak kabul edilmiştir.

Otomatik viteste 123 ne anlama gelir?

P (Park Konumu); R (Geri Vites Konumu); N (Nötr yani vites boşta); D (Drive yani sürüş konumu); 1, 2, 3 (Birinci, İkinci, Üçüncü vites). Birinci, ikinci ve üçüncü vites konumlarının yağmurlu, buzlu, dik yokuşlar gibi aracın zorlanacağı durumlarda kullanılmasında fayda vardır.

Kaç bin devirde vites değiştirilir?

Bu bir zorunluluk değildir ancak arabayı hızlı kullanmak istiyorsanız devir göstergesinde ibrenin 3000-4000 devirleri görmesini bekleyebilirsiniz. Standart bir otomobil kullanımında arabanın kontrollü bir şekilde hızlanmasını istiyorsak devir göstergesi 2000'e geldiği anda vites değiştirmeliyiz.

Otomatik viteste vuruntu neden olur?

Otomatik vitesli araçlarda hareketli parçaların eskimesi veya şanzıman yağının yeterli yağlama yapamaması durumlarında vuruntu yaşanılabilir. Yağ değişimi ile birlikte yağ filtresi de değişmekte olup vites geçişlerinin bu işlemden sonra daha akıcı hale gelmesi beklenir. …

Otomatik vites araba çekişten neden düşer?

Otomatik şanzımanlarda türbün arızası olarak çekişten düşme hissediliyorsa, muhtemelen kavramanın içerisindeki balatalar aşınmıştır. Aşınmış olan tork konvertör balataları görevlerini tam gerçekleştiremez ve güç kaybına neden olurlar.